Letsel door een dier

Door strijdersadmin,

  Geplaatst onder: Algemeen
  Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Letsel door een dier

letselschade dier

Blaffende honden bijten niet?

“Dat doet hij anders nooit” ik hoorde het mijzelf zeggen: ik wandelde met de hond en ineens ging hij achter een fietser aan. Niet mooi, want bij schade ben ik aansprakelijk. Waarom?

| Het dier & letselschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld als een hond jou bijt of als je van een paard valt. Als mijn dieren mij schade toebrengen, weet ik dat ik niemand kan aanspreken voor mijn schade. Wat nu als mijn dieren iemand anders schade toebrengen? Ben ik dan ook altijd aansprakelijk – ook al kon ik er niets aan doen? Heb jij schade door het dier van een ander? Moet die ander dan jouw schade vergoeden? Of draai je zelf op voor de schade? Wat als de eigenaar er niets aan kon doen? Ik zal het jou proberen uit te leggen.

| Het dier & letselschade: eigenaar aansprakelijk?

Als jij letsel oploopt door een dier van een ander, dan is de eigenaar of bezitter van dat dier meestal aansprakelijk. De eigenaar is dan verplicht jouw schade te vergoeden. Ook als het dier was weggelopen. Of als de eigenaar er niets aan kon doen. Zo staat het in de wet. Hoe dat kan? Bij aansprakelijkheid voor dieren gaat het altijd om het onverwachte gedrag van een dier “de eigen onberekenbare energie”. De eigenaar heeft namelijk een risico aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld het risico dat het paard de weg oploopt omdat hij ergens van schrok, de koeien ontsnappen uit de wei of dat de hond bij het uitlaten de kat achterna gaat. En, ook als jij wordt gebeten of als je bijvoorbeeld schrikt van een naar jou toe rennende hond waardoor je valt is die eigenaar aansprakelijk.

| Het dier & letselschade: eigen schuld?

Soms kan het zijn dat jij zelf ‘schuld’ hebt. Zelf ga ik bijvoorbeeld al jaren mee in de paardenwereld. Ik heb dan ook vaal letselschade ontstaan door paarden en tijdens het paardrijden. Soms gaat het ook echt goed mis: je valt van een paard van een ander of je bent instructeur en je loopt letsel op door het paard van je klant. Op zulke momenten wordt er wel eens aan mij gevraagd wat de opties voor een schadevergoeding zijn. Het antwoord is niet altijd leuk: bij paardrijden heb ‘jij bewust een risico genomen’ door op dat paard te stappen. Het is meestal zo dat jij tot 50% eigen schuld krijgt: jij krijgt dan een vergoeding van 50% van jouw totale schade.

eigen schuld bij letselschade