Studievertraging door ongeluk

Door strijdersadmin,

  Geplaatst onder: Algemeen, Schadevergoeding, Verkeersongeval
  Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Studievertraging door ongeluk

studievertraging door ongeluk

Studievertraging door aanrijding?

Mijn post op Instagram over schadevergoeding bij studievertraging door een ongeluk leverde veel vragen op: waar heb je precies recht op? Help is on the way.

| studievertraging na ongeluk

Wanneer heb je precies recht op een schadevergoeding bij studievertraging door een ongeluk? Op het moment dat jou een ongeluk overkomt, kan het zo zijn dat jij als gevolg van de klachten van het ongeluk (tijdelijk) jouw studie niet goed kan voortzetten of kan afronden. Ik zal twee voorbeelden geven. In elk voorbeeld moet een (examen)jaar worden over gedaan → dat betekent dat jij pas een jaar later je verdere studieplannen en arbeidskeuzes kunt vervolgen. Jij kunt pas een jaar later het salaris verdienen waarop jij gehoopt had na het afronden van jouw studie.

♦ Jij kunt je examens door het ongeluk niet maken: vlak voor de examens wordt jij op de scooter aangereden door een auto. Je bent zo ernstig gewond dat je een aantal weken in het ziekenhuis moet blijven. Als gevolg van het ongeval kon jij niet naar school, heb je lessen gemist en heb jij ook jouw examens niet kunnen maken: jij  moet het examenjaar opnieuw doen.

♦ Jij kunt je examens nog wel maken: maar omdat jij in december een ongeluk hebt gehad, heb jij veel lessen gemist. Het gevolg is dat jouw cijfers behoorlijk achteruit zijn gegaan. Zo erg dat jij je examenjaar niet meer haalt. Ook nu heb jij recht op een schadevergoeding voor het jaar studievertraging. Je moet dan wel aannemelijk maken dat 1) jij die studievertraging niet had opgelopen als het ongeluk niet was gebeurd en 2) dat jij dan geen letselschade had opgelopen en 3) dat daarom de studievertraging te wijten is aan het ongeval.

| studievertraging door ongeval: de normbedragen

Good to know: de onderstaande bedragen zijn netto voor één jaar studievertraging. Bij de onderstaande bedragen maakt het bovendien niet uit of je echt aan het werk komt na jouw studie. Óf hoe jouw kansen in het werkveld zijn na het ongeval. De bedragen zijn exclusief extra studiekosten zoals de aanschaf van studieboeken, examenkosten, studiefinanciering enz. Dit is zo bepaald in de Richtlijn Studievertraging van de Letselschade Raad. 

normbedragen studievertraging| wat kun je claimen bij letselschade en studievertraging?

Bovenstaande bedragen gelden dus ter vergoeding van het jaar aan inkomen dat u misloopt omdat u later actief bent op de arbeidsmarkt. Deze bedragen gelden niet voor bijvoorbeeld extra of andere studieboeken die u moet aanschaffen, collegegeld, aangepast vervoer naar college en andere extra kosten die u maakt door uw letselschade. Deze bedragen komen nog bovenop uw schadevergoeding.

| kun jij je studie niet meer afmaken?

Heb jij zoveel (blijvend) letsel dat je niet meer het werk kunt doen waar jij altijd al van had gedroomd? Waar jij je hele studie al naartoe werkt? Daar moet je niet te licht over denken: jij moet je verwachtingen bijstellen en je krijgt veel teleurstelling te verwerken: immateriële schade. Je kunt dan wellicht smartengeld claimen als vergoeding voor het leed dat jou is aangedaan. no cure no pay letselschade