Wintersport & letsel

Door strijdersadmin,

  Geplaatst onder: Algemeen, Schadevergoeding, Sport en spel
  Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Wintersport & letsel

Wintersport en letsel

Wintersport in het buitenland

Sneeuw, snelheid en een val waarbij je gewond raakt: letselschade tijdens je wintersport. Kun je de letselschade die is ontstaan bij het ongeluk tijdens het skiën verhalen? Ook als dat ongeluk is gebeurd in het buitenland?

| Wintersport & letselschade :

Letselschade op wintersport, het komt ieder weer seizoen voor. De letselschade ontstaat niet alleen op de piste. Maar, ook op weg naar de bestemming of op de weg naar huis. Heb je letsel opgelopen door een ander? Dan kun je die ander aansprakelijk stellen voor alle door jou opgelopen (letsel)schade. Bijvoorbeeld: een onbesuisde skiër knalt tegen jou aan, je valt en je hebt letsel. Het is dan mogelijk om die skiër aansprakelijk te stellen voor alle kosten die je vervolgens moet maken.

| Wintersport over de grens & Nederlands recht:

Als je een ander aansprakelijk kunt stellen voor jouw letselschade volgens het Nederlands recht, hoeft dat op jouw wintersportbestemming niet zo te zijn. Meestal is het recht van het land waar het ski-ongeluk gebeurde van toepassing. Bij een ski-ongeluk in Oostenrijk is het Oostenrijks recht van toepassing, in Zwitserland het Zwitsers recht etc. Bij uitzondering wordt het Nederlands recht toegepast. Bijvoorbeeld: als de veroorzaker van het ski-ongeluk en het slachtoffer van het ski-ongeluk allebei uit Nederland komen. Of, als de ene persoon uit Nederland komt en de andere niet, maar wel in Nederland werkt. Als jij met letsel weer thuis zit, kun jij alle letselschade claimen volgens het Nederlands recht. Ook de ander wordt aansprakelijk gesteld volgens het Nederlands recht.

| Wintersport & verkeersregels:

Is de ander ook aansprakelijk voor jouw letselschade? Die ander is alleen aansprakelijk als die ander onrechtmatig heeft gehandeld. Het ongeluk moet (deels) zijn schuld zijn. De verkeersregels opgesteld door de internationale ski vereniging (FIS) zijn van toepassing voor elke skiër en op elke ski-piste. De regels kunnen een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Pistes kunnen ook zelf aanvullende gedragsregels hebben. En, ook die regels kunnen een rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

| Wintersport & onrechtmatige daad:

Bij een ongeluk tijdens het skiën op de skipiste wordt over aansprakelijkheid gesproken als sprake is van een onrechtmatige daad. Een daad is onrechtmatig als sprake is van: een onrechtmatige gedraging, schade, relativiteit, toerekening en een causaal verband. MAAR: een onrechtmatige gedraging is niet een situatie dat twee skiërs op elkaar knallen door onervarenheid of slechte coördinatie. Het niet houden aan de gedragsregels is niet direct een onrechtmatig gedraging. Belangrijker is een weging van de handelswijze van de veroorzaker van het ski-ongeluk en de omstandigheden. Leg dus altijd jouw zaak voor aan een jurist van De Strijders om te kijken waar jij recht op hebt.

schadevergoeding bij letsel