Schadevergoeding bij eigen schuld

Door strijdersadmin,

  Geplaatst onder: Eigen schuld, Schadevergoeding
  Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Schadevergoeding bij eigen schuld

eigen schuld bij letsel

Eigen schuld dikke bult?

Krijg je geen schadevergoeding omdat je zelf niet hebt opgelet? Is dat terecht? Jij hebt vaker recht op een schadevergoeding dan je denkt. Benieuwd hoe het zit?

| Eigen schuld dikke bult en nu zit jij met de schade

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb jij zelf niet goed opgelet en heb jij letsel? → eigen schuld bij letselschade. Dat betekent dat jij het letsel of de schade zelf hebt veroorzaakt of je hebt het zelf verergert. Door eigen onvoorzichtig gedrag of door eigen onoplettendheid. Bij letselschade moet de veroorzaker van het ongeluk jouw schade vergoeden. Maar nu heb jij eigen schuld? Draai je dan zelf op voor jouw schade? Meestal niet! Hoe het precies zit? Wij leggen het jou uit.

| Wanneer krijg ik normaal gesproken een schadevergoeding?

Zonder heel juridisch te gaan: het gaat om de vraag wie er schuld heeft aan jouw schade. Bestaat er een verband tussen jouw schade en het gedrag van de ander? Om een schadevergoeding te krijgen moet jij bewijzen dat het ongeluk niet jouw schuld was. Soms lukt dat bewijs niet, maar heb jij toch recht op een schadevergoeding. Ook als het ongeluk jouw eigen schuld was. Wanneer dan? Er zijn grofweg drie situaties te bedenken: jij krijgt al je schade vergoed, jij krijgt deels je schade vergoed, jij krijgt je schade niet vergoed.

| Jij krijgt volledige schadevergoeding

Het kan zijn dat jouw eigen onvoorzichtigheid jouw ongeluk of jouw letsel echt niet heeft veroorzaakt. Dan heeft jouw eigen onvoorzichtigheid geen gevolgen voor jouw schadevergoeding: de schade die jij hebt wordt helemaal vergoed. Bijvoorbeeld: jij botst tegen een boom omdat jij moest uitwijken voor een scooter. Degene die met jou meereed droeg geen autogordel (onvoorzichtig gedrag). Het gevolg is een gebroken elleboog omdat hij tijdens het ongeluk bekneld is geraakt in de auto. Had het dragen van een autogordel nu iets uitgemaakt? Nee. Het dragen van een autogordel had die gebroken elleboog niet voorkomen. Jij krijgt volledige vergoeding.

| Jij krijgt deels schadevergoeding

Als jouw onvoorzichtigheid wel heeft bijgedragen aan het ontstaan van het letsel of dat heeft verergerd, dan ben je zelf deels verantwoordelijk voor jouw schade. Dus je bent zelf deels verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Hoe dit werkt? Jouw ‘eigen schuld’ wordt dan in een percentage vastgelegd. Dit percentage wordt in mindering gebracht op jouw schadevergoeding. Bijvoorbeeld: als jij meerijdt met een iemand die dronken is, dan kan er van 25% tot 50% eigen schuld worden toegerekend. Je had namelijk kunnen weten dat (mee)rijden met alcohol op een groot risico is. Jouw eigen schuld wordt vastgesteld op een percentage tot 50%. Jij krijgt tot 50% van jouw schade vergoed.

| Je krijgt geen schadevergoeding

Soms weegt jouw eigen gedrag zwaarder dan het gedrag van die ander. Soms heeft jouw eigen gedrag echt een grotere rol gespeeld bij het ontstaan van de schade. Helaas. Jouw eigen gedrag weegt dan ook zwaarder dan het gedrag van de ander. Vaak betekent het dat jij dan geen recht hebt op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld: jij rijd op je scooter op het fietspad terwijl jij op de weg moet rijden, je doet een kunstje en je rijd veel te hard. Jij hebt voorrang. Je krijgt alleen geen voorrang door een inschattingsfout van een andere scooterrijder. Jullie botsen. Jij reed op het fietspad reed, harder dan toegestaan terwijl je een kunstje deed. Die andere scooterrijder had niet hoeven verwachten dat jij zo hard reed en dat jij niet op de weg reed. Ook heb jij door jouw kunstje de verkeersveiligheid van andere weggebruikers in gevaar gebracht. Jij hebt meestal geen recht op schadevergoeding. eigen schuld bij letselschade