WhatsApp & fietsongeval

Door strijdersadmin,

  Geplaatst onder: Algemeen, Eigen schuld, Schadevergoeding, Verkeersongeval
  Reacties: Reacties uitgeschakeld voor WhatsApp & fietsongeval

Whatsapp

Vanaf 1 juli 2019 zou het gebruik van een smartphone op de fiets een dure grap worden. Een nieuw wetsvoorstel wordt besproken. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, loop je het risico om een boete van…

… .. € 95,00 opgelegd te krijgen als je toch je smartphone gebruikt. In de nieuwe wet zou komen te staan dat het vasthouden van “een mobiel elektronisch apparaat” tijdens het besturen van voertuigen (ook een fiets) wordt verboden. Maar zeg, WhatsApp & letselschade: wat heeft dat met elkaar te maken?

| WhatsApp op de fiets & een ongeval:

Whatsapp & letselschade hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Het wetsvoorstel komt niet uit de lucht vallen, nu er jaarlijks meer verkeersdoden op de fiets dan in de auto bijkomen. Maar hoe zit het als je in botsing komt met een fietser die WhatsApp gebruikte en een niet WhatsAppende fietser?

| WhatsAppende fietser & ongeval niet WhatsAppende fietser:

Als twee fietsers elkaar aanrijden, dan is sprake van een verkeersongeval tussen twee zwakke verkeersdeelnemers. Het gaat dan wel om twee fietsers op een ongemotoriseerde fiets, want een e-bike wordt als motorvoertuig aangemerkt.  Het is voor iedere verkeersdeelnemer verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Als fietser wordt er de nodige oplettendheid en voorzichtigheid van je verwacht. Als je als WhatsAppende fietser een ongeluk veroorzaakt, dan ben jij vaak verplicht om de letselschade van de andere fietser te vergoeden. Die schade wordt meestal gedekt door de aansprakelijkheids-verzekering voor particulieren (AVP) van de veroorzaker van het ongeval.

| WhatsAppende fietser & ongeval automobilist:

Anders is de situatie als het gaat om een ongeval tussen een WhatsAppende fietser en een automobilist. Want, in principe is de eigenaar van een auto bij een aanrijding met een fietser altijd aansprakelijk. De eigenaar van de auto (maar meestal de WAM-verzekeraar) is verplicht om de door de fietser geleden schade te vergoeden. Zwakkere verkeersdeelnemers (fietsers) zijn goed beschermd door de wet. De eigenaar van het motorvoertuig (weer: WAM-verzekeraar) moet in principe ten minste 50% van de schade van de fietser vergoeden. Voor kinderen jonger dan 14 jaar moet het 100% worden vergoed. Dat is alleen anders als een automobilist kan aantonen dat hij “echt geen schuld had” aan het ongeval.

| WhatsAppende fietser & eigen schuld:

Als (het ontstaan van) het ongeluk het gevolg is van het WhatsAppen, zal sneller sprake zijn van eigen schuld. Een gedeelte van de door de WhatsAppende fietser geleden schade blijft dan waarschijnlijk voor eigen rekening. De bewijslast van deze stelling rust wel op de automobilist, die moet aantonen dat de fietser gebruik maakte van zijn telefoon. Bewezen moet worden dat het telefoongebruik van de fietser heeft bijgedragen aan het ontstaan van het ongeluk. Maar, als een WhatsAppende fietser een ongeval veroorzaakt en zelf schade lijdt, zal de (WAM-verzekeraar van de) automobilist in vrijwel alle gevallen (een gedeelte van) de schade van de appende fietser moeten vergoeden.

schadevergoeding bij letsel