Schadevergoeding bij letselschade

Door strijdersadmin,

  Geplaatst onder: Schadevergoeding, Vraag en antwoord
  Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Schadevergoeding bij letselschade

schadevergoeding

Goed verzekerd toch?

Hoezo is schadevergoeding een lastig onderwerp? Je hebt het goed geregeld met de verzekeraar toch? De verzekeraar wil wel dat jij dat denkt..

Lig jij in de kreukels na een aanrijding – met andere woorden: je hebt letselschade? Dat is balen. Maar, kom jij altijd in aanmerking voor een schadevergoeding? En op hoeveel schadevergoeding heb jij recht? Die vragen krijgen wij regelmatig. DeStrijders zet vraag en antwoord voor jou op een rijtje. Lekker overzichtelijk.

| Schadevergoeding: wanneer kan ik die claim indienen?

Je kunt een claim indienen als er sprake is van een aansprakelijke tegenpartij: de veroorzaker van jouw letsel. Die veroorzaker moet vrijwel altijd alle kosten vergoeden die jij moet maken als gevolg van het ongeluk.

| Maar het was mijn eigen schuld..

Soms kun je ook claimen als het ongeluk jouw eigen schuld was. Was je bijvoorbeeld aan het wandelen of zat je op de fiets? Dan heb je meestal altijd recht op een schadevergoeding → zelfs als het ongeluk volledig jouw schuld was.

| Kan ik claimen als mijn aanrijder doorreed?

Jep. Ook als jouw aanrijder doorreed heb jij vaak recht op een schadevergoeding. Hopelijk heb je wel het kenteken opgeschreven. Niet? Dan is het nodig dat jij dezelfde dag nog aangifte doet. Ook is het nodig dat  iemand getuige was van jouw ongeluk.

| Oh no: mijn aanrijder is niet verzekerd / hij was dronken..

Gelukkig is er hoop: want jij hebt ook recht op een schadevergoeding als jouw aanrijder niet verzekerd is. Of als hij met alcohol op achter het stuur zat.

| Wat kan ik dan claimen?

Je kunt behoorlijk veel claimen. Weet dat de lijst niet volledig is, maar denk bijvoorbeeld aan alle medische kosten, misgelopen inkomsten, studievertraging, hulp in het huishouden, kinderopvang, schade aan je spullen en smartengeld.

| Hoeveel kan ik eigenlijk claimen?

Hoeveel je kunt claimen is echt niet te zeggen. Waarom niet? Omdat de hoogte van jouw schadevergoeding pas wordt bepaald zodra jij weer bent hersteld van je letsel. Nouja, zo goed als voor jou mogelijk. Tot die tijd kun je namelijk nog met allerlei kosten te maken krijgen: die kosten wil je ook graag vergoed hebben. Toch?

| Wanneer krijg ik mijn geld?

Jij krijgt de volledige schadevergoeding uitgekeerd zodra jij bent hersteld van je letsel. Nouja, zo goed als voor jou mogelijk. De schadevergoeding wordt na de afronding van het traject op jouw bankrekening gestort. Voor alles is afgerond worden er voorschotten voor jou geclaimd: je kunt niet zonder geld!

| Alleen schrammen, blauwe plekken en een beetje last van je nek?

Tot slot: ook al heb je schrammen of blauwe plekken? Je doet er slim aan om een schadevergoeding te claimen. Je maakt namelijk diverse kosten na een ongeluk. Bijvoorbeeld je fiets die in de kreukels ligt of die toffe sneakers die nu niet zo tof meer zijn. Bovendien kan jouw letsel verergeren. Nekpijn bijvoorbeeld. Kán een voorteken zijn van een whiplash → ga dus altijd naar een arts als je een ongeluk hebt gehad. Je hebt dan bovendien bewijs dat jouw letsel is veroorzaakt door het ongeluk.schadevergoeding bij letsel